Er komen een hoop dingen kijken bij het openen van een koffiebar. Naast alle uitdagingen heeft u wellicht ook twijfels om een nieuwe zaak te openen vanwege COVID-19.
Ondanks alle ups en downs tijdens de pandemie, is dit nog steeds een goed moment om in te stappen in de koffiebranche. Volgens een rapport van Research and Markets (juli 2020) zal de wereldwijde markt voor koffiebars tegen 2025 naar verwachting 237,6 miljard dollar waard zijn. Koffie is de op één na populairste drank ter wereld en heeft een grote invloed op ons sociale leven en onze dagelijkse gewoonten.
Om een succesvolle koffiebar te openen, moet u trends onderzoeken, betrouwbare groothandelaren vinden, en de beste horeca koffie apparatuur en materialen kopen die binnen uw budget passen.
Voor dat laatste bent u hier aan het goede adres. Hieronder vind u een uitgebreide lijst van koffiebar benodigdheden om u op weg te helpen.
De koffiebar benodigdheden lijst:
- Horeca koffiemachines
- Een industriële koffiemolen
- Koffiebonen en andere dranken
- Kassasysteem voor koffiezaken
- Kopjes en lepels
- Benodigdheden voor afhalen
- Melk en water
- Industriële blenders
- Ovens broodroosters
- Koelkasten en vriezers
- Opbergrekken
- Bewaarbakken, pompjes en opslag
- Vaatwassers
- Een beveiligingssysteem
Bied u naast koffie ook wat lekkers aan?
Bepaal met behulp van de food cost calculator eenvoudig de prijzen op uw menu.
1. Horeca koffiemachines
Aangezien u veel kopjes koffie maakt op een dag, wilt u een koffiezetapparaat dat z’n mannetje staat. Uw koffiezetapparaat moet robuust genoeg zijn om elke dag grote hoeveelheden koffie te kunnen produceren, snel genoeg om op de drukste momenten van de dag (meestal ‘s ochtends en ‘s middags) aan de vraag te voldoen, en groot genoeg om veel koffie per keer te zetten.
Koffiebars bieden vaak meerdere koffiesoorten aan, maar zorg dat u niet overdrijft. De meeste succesvolle koffiebareigenaren raden aan om drie of vier verschillende melanges aan te bieden.
Bent u een echte barista? Dan maakt u uw koffie met een pistonmachine bestaande uit 1 tot 3 pistons. Een andere mogelijkheid is om koffie te zetten met een volautomatische koffiemachine.
Doe vooraf uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheid en de kwaliteit van de verschillende horeca koffiemachines. Bekijk alvast verschillende merken koffiemachines op horeca service.
2. Een industriële koffiemolen
Omdat de meeste koffiebars ongemalen bonen gebruiken om zo vers mogelijke koffie te maken, moet u een industriële koffiemolen aan uw lijst van koffiebar benodigdheden toevoegen. Investeren in de juiste molen kan echt het verschil maken in de smaakprofielen en het aroma van uw koffie of espresso.
Sommige espressomachines hebben een koffiemolen in de machine ingebouwd.
3. Koffiebonen en andere dranken
Wat is een koffiezaak zonder goede koffie? Het liefst bestelt u uw koffie in grote verpakkingen zodat u staffelkorting kunt krijgen. Proef vooral ook eerst welke koffie u lekker vindt en die u graag aan uw gasten zou willen serveren.
Wilt u het liefste uw koffie vers van de pers, dicht op het hele koffie proces zitten en weten waar uw koffie vandaan komt? Bestel dan uw koffie rechtstreeks van een koffiebranderij, zoals Mokabon, De Draak en Van der Kerckhove.
Vergeet ook de theedrinkers niet. Een goede koffiezaak biedt namelijk meer aan dan alleen maar goede koffie. Naast warme dranken kunt u er ook voor kiezen om gezonde sapjes en water te verkopen.
4. Kassasysteem voor koffiezaken
Een kassasysteem doet meer dan alleen de bestellingen afrekenen. Een kassasysteem voor koffiezaken kan u helpen uw voorraad bij te houden, de opbrengsten en statistieken van uw bedrijf in de gaten te houden, uw personeel te managen en uw klanten overal te laten afrekenen.
Als moderne koffiebar heeft u een kassasysteem nodig waarmee u via verschillende kanalen kunt verkopen. Daarnaast moet uw kassasysteem online, telefonische en persoonlijke bestellingen kunnen stroomlijnen, zodat u nooit een verkoopkans mist. Met de kassa-integraties van Lightspeed kunt u gasten eenvoudig online laten bestellen en afhalen.
Op zoek naar een kassasysteem voor koffiezaken?
Het Lightspeed Restaurant kassasysteem helpt u bij het stroomlijnen van uw werkprocessen en het bieden van de best mogelijke service. Wilt u weten hoe?
5.Kopjes en lepels
Sla voldoende kopjes en lepels in, zodat u uw gasten altijd van een heerlijk kopje koffie of thee kunt voorzien – ook als een deel in de vaatwasser staat. Kijk eens rond bij de horeca groothandels, maar denk ook eens aan lokale ondernemers die handgemaakte kopjes maken. Dit maakt uw koffiezaak net iets specialer dan alle andere koffiezaken.
6. Benodigdheden voor afhalen
Afhalen blijkt niet alleen een COVID-trend te zijn, want ook in de betere tijden blijkt afhalen nog altijd uitermate populair.. Dat betekent dat u voldoende drankhouders en papieren tassen op voorraad moet hebben, zodat u klanten hun bestellingen snel en makkelijk kunnen afhalen en meenemen.
Het liefst maakt u gebruik van goed recyclebare wegwerp koffiebekertjes om op die manier uw steentje bij te dragen aan het milieu.
7. Melk en water
Misschien vindt u deze wat voor de hand liggend, maar de juiste ingrediënten kunnen een enorm verschil maken voor de kwaliteit van uw drankjes.
Melk: verschillende soorten melk kunnen de smaak van uw koffie drastisch veranderen. Het is ook het overwegen waard om zuivelvrije alternatieven, zoals amandel- of havermelk, op voorraad te houden voor mensen met bepaalde dieetwensen of voorkeuren.
Water: het kan nodig zijn om een goed filtratiesysteem aan uw koffiebar benodigdheden-lijst toe te voegen om de levensduur van uw espressomachine te verlengen en de smaak van uw koffie (die trouwens voor 98% uit water bestaat) te verbeteren. Als het mineraalgehalte van het water te hoog is, kan dat uw apparatuur vernielen.
8. Industriële blenders
In 2019 bleek uit een consumentenonderzoek dat 38% van koffiebar gasten vaker geblende drankjes bestelt. U heeft minstens één blender nodig om van deze trend te profiteren.
Schrik niet als de prijzen voor de beste blenders een flinke hap uit uw budget zijn. Het is beter om apparatuur te kopen die niet stuk gaat als uw koffiebar dagelijks honderden bevroren drankjes gaat maken.
9. Ovens en broodroosters
Als uw koffiebar een kleine selectie warme gerechten aanbiedt dan heeft u een betrouwbare manier nodig om het eten snel klaar te maken.
De meeste koffiezaken serveren broodjes voor het ontbijt, of op z’n minst bagels en gebak, wat betekent dat u een toaster met een lopende band of een pop-up broodrooster nodig heeft.
Als u diepgevroren ontbijtbroodjes verkoopt, zoals grote ketens als Starbucks, dan heeft u een snelle maar compacte oven (of twee) nodig waar de barista’s gemakkelijk bij kunnen.
10. Koelkasten en vriezers
Wanneer u uw koffiebar opent, heeft u een manier nodig om uw voedsel en zuivelproducten vers te houden. Gekoelde vitrines en koelkasten achter de toonbank zijn onmisbaar.
Vergeet niet dat koelkasten een groot deel uitmaken van het ontwerp van uw koffiebar, dus ze moeten er strak uitzien en passen bij de algemene sfeer van uw zaak.
Zo heeft u waarschijnlijk ook vriezers nodig op twee plaatsen: achter de toonbank en achterin waar de voorraad wordt bewaard. Diepvriesvoedsel dat snel in de oven bereid kan worden, moet u vooraan bewaren zodat de barista’s er gemakkelijk bij kunnen. Omdat diepvriesvoedsel gemakkelijk te bewaren is en lang houdbaar is, kunt u achterin extra voorraad bewaren zodat u nooit zonder komt te zitten.
11. Opbergrekken
Planken of rekken zijn niet de enige opslagruimte die u nodig heeft. Dozen en kratten zijn ook handig om te hebben voor uw bonen en andere voorraad. Pompjes en bewaarbakken zijn onmisbaar voor het bewaren van al uw siropen en toppings.
Zonder een georganiseerd opslagsysteem zal uw zaak niet zo soepel lopen, wat op de lange termijn invloed heeft op uw omzet. We raden u aan samen te werken met een lokale of bekende handelaar in horeca-artikelen om uw systeem zorgvuldig te plannen.
12. Bewaarbakken, pompjes en opslag
Omdat koffiebars een grote hoeveelheid bonen en breed scala aan toppings voor drankjes nodig hebben, moet u over de juiste bewaarproducten beschikken om deze spullen effectief te gebruiken en op te slaan. Dat betekent pompjes voor alle siropen, dozen en kratten om koffiebonen handig op te bergen in de buurt van uw koffiezetapparaten, en eenvoudige oplossingen voor alle opslagproblemen die koffiebars kunnen hebben.
Als u geen effectief opslagsysteem heeft, kan uw zaak minder efficiënt draaien, wat de winst op de lange termijn kan doen dalen. Werk samen met een lokale of bekende handelaar in horecabenodigdheden, koop groot in en plan je systeem zorgvuldig en effectief.
13. Vaatwassers
Een professionele vaatwasser is een must in elke horecakeuken. Deze vaatwassers kunnen namelijk veel kopjes in één keer afwassen, hebben een korte wascyclus en een laag energieverbruik. Deze sterke vaatwassers lang mee. Bij de groothandel vindt u horeca vaatwassers voor elk budget. Laat u goed informeren voordat u er een koopt.
14. Een beveiligingssysteem
Elke zaak heeft een beveiligingssysteem nodig om criminelen af te schrikken en werknemers en klanten veilig te houden. Hier kan beveiligingsapparatuur bij horen, zoals camera’s en inbraakalarmen (zowel in de koffiebar als bij de voor- en achterdeuren). Winstderving door diefstal is niet iets waar u bij het openen van uw nieuwe zaak mee wil dealen.
De juiste tools vinden die uw koffiebar tot leven brengen
Als u de laatste hand gelegd heeft aan uw lijst van koffiebar benodigdheden, kunt u zich concentreren op de andere dingen die bij het starten van een nieuwe koffiezaak horen: barista’s aannemen, de indeling van uw koffiebar en merchandise ontwerpen, en een herkenbaar merk creëren. Als u de juiste tools en koffiebar benodigdheden heeft, zal uw zaak een stevige basis hebben om een succes te worden.
Als u meer wilt weten over hoe Lightspeed u kan helpen uw koffiebar met gemak te runnen, praat dan met een van onze experts!
Nieuws en handige tips, speciaal voor u.
Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.