Op maandag 4 november vond de jaarlijkse bekendmaking van de Gault&Millau gids in België plaats. De 22ste editie van de gerenommeerde gids bevat meer dan 1.400 culinaire hotspots, waarvan 135 nieuwe adressen en niet minder dan 163 restaurants die gestegen zijn in de rangen ten opzichte van vorig jaar.
Zoals elk jaar vielen ook heel wat horecaondernemers en -zaken in de prijzen, en zitten er bij de bestaande restaurants, nieuwkomers en stijgers een reeks Lightspeed klanten die we graag ook in de kijker zetten.
Navigeer naar één van de onderdelen van dit artikel:
- Gault&Millau Chef van het Jaar
- Hoogste Nieuwkomers
- Stijgers aan de Top
- Winnaars per thema
- Jonge Chefs van het Jaar
- De H!P-Selectie
- Lightspeed feliciteert
Het platform bij uitstek van de Belgische gastronomie.
Talloze fine-dining zaken in de Benelux kiezen voor Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.
Gault&Millau Chef van het Jaar
Glenn Verhasselt van Restaurant Sir Kwinten (Lennik) is verkozen tot Chef van het Jaar in de Gault&Millau gids voor 2025. Verhasselts keuken wordt door de anonieme inspecteurs van Gault&Millau beschreven één van de grote talenten van zijn generatie: “Hij kookt klassiek maar elegant en is op 33 jaar reeds een van onze fijnste sauciers. Glenn levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden.”
“Je kan in Sir Kwinten zowel voor een, gezien de geboden kwaliteit, scherp geprijsd menu kiezen of voluit à la carte gaan. Wat we bijzonder waarderen. Die keuzevrijheid is immers vandaag helaas verre van evident”, voegt Gault&Millau CEO Marc Declerkc toe.
Hoogste nieuwkomers
De Gault&Millau gids voor 2025 bevat 135 restaurants die voor het eerst hun intrede maken, waarvan 11 met een score van 14/20 of hoger.
Dit zijn de hoogste nieuwkomers voor 2025:
- Haut (Oostende) met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen (hoogste nieuwe binnenkomer)
- Jean-Philippe (Ingelmunster) met een score van 14,5/20 en 2 koksmutsen
- Mémoire (Brugge) met een score van 14,5/20 en 2 koksmutsen
- Rock-Fort (Brugge) met een score van 14,5/20 en 2 koksmutsen
- Lilium (Antwerpen) met een score van 14/20 en 2 koksmutsen
- Le Beau Rivage by Curtis (Dave) met een score van 14/20 en 2 koksmutsen
- Quartz (Brussel) met een score van 14/20 en 2 koksmutsen
- Bonnetti’s (Hamont-Achel) met een score van 14/20 en twee koksmutsen
- Carcasse (Knokke-Heist) met een score van 14/20 en twee koksmutsen
- Compagnique (Lievegem) met een score van 14/20 en twee koksmutsen
- Nova (Sint-Niklaas) met een score van 14/20 en twee koksmutsen
Stijgers aan de top
Binnen de groep restaurants die vorig jaar ook al in de Gault&Millau gids opgenomen waren, zijn er vijf zaken die gestegen zijn in de absolute top. Restaurants die hoger scoorden dan 16/20 vind je hieronder.
16,5/20: OAK (Gent), 16/20: Arden (Rochefort), 16/20: Eed (Leuven), 16/20: Nebo (Antwerpen), 16/20: Willem Hiele (Oudenburg).
17,5/20: Bozar Restaurant (Brussel), 17,5/20: La Table de Maxime (Paliseul), 17,5/20: Sir Kwinten (Lennik), 17/20: Colette (Averbode), 17/20: Cuines,33 (Knokke-Heist), 17/20: Menssa (Brussel).
Het legendarische Hof Van Cleve (Kruisem) bleef in de gids van 2024 zonder score, omdat Chef Peter Goossens en gastvrouw Lieve Hermans het restaurant overdroegen aan Peters rechterhand, Floris Van Der Veken. In 2025 zijn ze terug van weggeweest met een score van 18/20.
Winnaars per thema
Naast de score op 20 punten die Gault&Millau restaurants in haar gids toekent, worden er ook verschillende speciale prijzen en erkenningen uitgereikt voor ondernemers, concepten en horecazaken die uitblinken in hun sector. Dit zijn de winnaars per thema in de Gault&Millau gids voor 2025:
- Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen van Kelderman (Aalst)
- Italiaans restaurant van het Jaar: l’Angelo Rosso (Sint-Truiden)
- Aziatisch restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud)
- Het mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist)
- Het mooiste restaurant design: Stable (Edegem)
- Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus van Les Gribaumonts (Mons)
- Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave)
- Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes)
- Gastro-bistro van het Jaar: Elders (Gent)
- Ambachtsman van het Jaar: Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son (Antwerpen)
- Groentegerecht van het Jaar: Cécila By Mélanie Englebin (Ottignies)
- Wijnkaart van het Jaar: Le Grand Verre (Durbuy)
- Wijnkaart van het Jaar – Belgische Wijnen: Merlijn (Beselare)
- Cocktailbar van het Jaar: Fugazi (Gent)
- Kaas Experience van het Jaar: Attablez-vous (Namur)
- Lifetime Achievement Award: Chef Jean-Pierre Bruneau
De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar:
- Vlaanderen: Maison D (Ronse)
- Brussel: Au Repos de la Montagne
- Wallonië: Pluriel (Libin)
De 3 ontdekkingen van het Jaar:
- Vlaanderen: Jean-Philippe (Ingelmunster)
- Brussel: Brabam
- Wallonië: Maison – Lieu de Partage (Jodoigne)
Jonge Chefs van het Jaar:
Naast de algemene Chef van het Jaar bekroont Gault&Millau ook veelbelovend keukentalent. De volgende drie jonge chefs die we volgens de gids de komende jaren in de gaten moeten houden, vielen dit jaar in de prijzen:
- Voor Vlaanderen: Chef Alex Verhoeven (restaurants Hert en Bink in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee)
- Voor Brussel: Chef Elliott Van de Velde van Entropy
- Voor Wallonië: Chef François-Xavier Simon van Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
H!P-awards: concept en sfeer bovenaan
H!P staat voor “Here Is the Place” (to be). In dit onderdeel worden laagdrempelige casual dining zaken in het spotlight gezet waar ongedwongen tafelen centraal staat. Kwaliteitsvol dineren aan democratische prijzen.
De drie H!P-winnaars voor 2025 zijn:
- Voor Vlaanderen: Paroles Paroles (Oostende)
- Voor Brussel: Batch
- Voor Wallonië: Cagette (Namen)
Alle H!P adresjes vind je op de website van Gault&Millau terug.
Lightspeed feliciteert
Lightspeed feliciteert alle nieuwkomers, stijgers, winnaars en in het bijzonder haar klanten:
- Hof van Cleve, met hun comeback met Chef Floris Van Der Veken, die na overname in 2024 meteen terugkwamen in de hoogste rangen met vier koksmutsen en een score van 18/20.
- Vier van de elf restaurants die hun score zagen stijgen in de hoogste rangen van de Gault&Millau naar 17/20: Sir Kwinten (Lennik), OAK (Gent), Willem Hiele (Oudenburg) en Menssa (Brussel).
- Haut van Chef Dimitri Proost in Oostende, de hoogste nieuwkomer met een prachtige score van 15,5/20.
- Quartz van Chef David-Alexandre Bruno in Brussel, nieuwkomer met een score van 14/20.
- Compagnique in Lievegem van Chef Tim Vervynckt en sommelière Angelique Maenhaut, nieuwkomers met een score van 14/20.
- L’Angelo Rosso in Sint-Truiden, Italiaans restaurant van het jaar.
- La Rigue in Knokke-Heist met hun titel Mooiste Terras van het jaar.
- Stable in Edegem, voor hun erkenning als restaurant met het mooiste restaurant design.
- Elders in Gent als Gastro-Bistro van het jaar.
- Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son in Antwerpen voor zijn erkenning als Ambachtsman van het Jaar.
- Fugazi in Gent met hun titel als Cocktailbar van het Jaar.
- Alex Verhoeven van restaurants Hert en Bink in Turnhout en restaurant Seir in Kasterlee, als Jonge Chef van het Jaar voor Vlaanderen.
- Glenn Verhasselt van Sir Kwinten met zijn titel als Chef van het Jaar.
- Paroles Paroles ‘fun dining’ in Oostende met hun H!P-award.
Jullie plek in de Gault&Millau gids is dik verdiend en we zijn enorm trots om jullie tot onze klanten te mogen rekenen. Chapeau!
Trotste partner van talloze fine-dining zaken in Nederland
Gault&Millau kiest restaurants. Restaurants kiezen Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.
Nieuws en handige tips, speciaal voor u.
Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.