Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Company

Betalingsgateways: waar moet je als ondernemer op letten?

Betalingsgateways: waar moet je als ondernemer op letten?

Met betalingsgateways kunnen ondernemers zowel ter plaatse als online betalingen accepteren, met kredietkaart, debetkaart- en andere elektronische betaalmethodes. Het kan echter lastig zijn om een provider te vinden die bij jouw type winkel past, én het risico minimaliseert op fraude en diefstal van gevoelige bankgegevens van klanten.

Maak kennis met Lightspeed Payments.

Het kassasysteem en betaalplatform van Lightspeed helpt horeca- en retailondernemers met het vereenvoudigen van hun workflow en betaalprocessen. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek wat Lightspeed voor jou kan betekenen.

Hoe kies je, uit het grote aanbod providers, de betalingsgateway die het beste past bij jouw bedrijf?  Lees er meer over in dit artikel:

Wat is een betalingsgateway?

Een betalingsgateway is een technologie waarmee je elektronische betalingen van klanten kan ontvangen. Betalingsgateways in winkels zijn fysieke kaartlezers en betaalterminals. Met online betalingsgateways voor webshops wordt gedoeld op de checkout-pagina, de plek waar de betaling plaatsvindt en waar klanten hun betaalgegevens invullen.

Betalingsgateways gaan met de tijd mee

De manier waarop we betalen verandert voortdurend, en voor bedrijven is het belangrijk dat zij zich aanpassen aan moderne technologieën zoals cryptovaluta en digital wallets. Klanten hebben tegenwoordig meer opties dan ooit om hun aankopen te betalen. 

NFC (Near Field Communication)-technologie maakt het mogelijk om contactloos te betalen, met je betaalkaart of telefoon via platforms zoals Apple Pay, GooglePay en Samsung Pay.

Opkomende technologieën zijn onder andere cryptogateways die betalingen met cryptovaluta mogelijk maken. Dit type gateway zorgt ervoor dat cryptobetalingen op legitieme manier worden afgehandeld. Veel winkels hebben moeite met cryptovaluta omdat deze vorm van betalen meestal anoniem plaatsvindt en niet te traceren is. Een gateway ontzorgt ondernemers omdat een externe partij de transacties faciliteert. 

Soorten betalingsgateways

Er zijn vier soorten betalingsgateways: gehost, zelfgehost, gateways voor bankintegratie en API-gehoste gateways. Hieronder bespreken we elk type afzonderlijk:

1. Gehoste betalingsgateway

Deze gateway wordt gehost door een externe partij die de klant voor het afrekenproces op de website van de verkoper doorverwijst naar de webpagina van de betalingsprovider waar klanten hun betaalgegevens moeten invoeren. Vervolgens wordt de klant teruggeleid naar de webpagina van de verkoper om de transactie af te ronden. PayPal is een voorbeeld van een populaire, gehoste betalingsgateway. 

De populariteit van gehoste betalingsgateways is onder andere te danken aan het feit dat betalingen versleuteld worden uitgevoerd. Toch zijn gehoste betalingsgateways minder flexibel als het gaat om afrekenen. Als winkelier heb je geen invloed op de klantervaring, en er zijn klanten die het niet prettig vinden om tijdens het afrekenproces naar externe pagina’s te worden geleid. 

2. Zelfgehoste betalingsgateway

Met een zelfgehoste betalingsgateway hebben ondernemers het afrekenproces van begin tot eind zelf in de hand. Klanten voeren hun betaalgegevens rechtstreeks in op de website van de verkoper in plaats van te worden doorgestuurd naar een webpagina van een externe partij zoals bij een gehoste gateway. De verkoper verzamelt en versleutelt vervolgens de betaalgegevens en stuurt deze door naar de gateway. 

Werk je met dit type betalingsgateway, dan voldoet jouw website automatisch aan de PCI-standaarden. Lightspeed Payments voor retail– en horecaondernemers is hier een voorbeeld van.

Deze gateways bieden meer flexibiliteit voor verkopers die het belangrijk vinden dat klanten een prettige betaalervaring hebben. Voor klanten is het gebruiksvriendelijker om de betaling van hun aankopen op de website van de verkoper te doen, en over het algemeen verloopt het afrekenproces sneller.

Dit is een goede betaaloptie voor groeiende ondernemingen en bedrijven met een hoog transactievolume. Geïntegreerde betalingsgateways zijn gebruiksvriendelijker en besparen tijd, omdat workflows tussen systemen vereenvoudigd worden.

3. Gateway met bankintegratie

Een gateway met bankintegratie leidt klanten ook door, maar nu naar de website van een bank, waar ze hun betaalgegevens kunnen invoeren. Vervolgens wordt de klant teruggeleid naar de webpagina van de verkoper. 

4. API-gehoste gateway

Met een API (Application Programming Interface)-gehoste gateway hebben ondernemers volledige controle over het afrekenproces. Met een aanpasbare API kunnen retailers betalingen verwerken en front-end workflows beheren voor een soepele betaalervaring. Het nadeel? Je bent zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van klantgegevens en je moet voldoen aan de PCI-standaarden. Ondernemers die het druk hebben, ervaren dat mogelijk als een lastige verplichting.

Het verschil tussen betalingsverwerkers en betalingsgateways

Een betalingsverwerker (zoals bijv. PayPal) faciliteert een transactie, terwijl een betalingsgateway transacties tussen een ondernemer en zijn klanten goedkeurt of weigert. 

Betalingsgateways verzamelen en verifiëren de betaalgegevens van klanten en sturen deze na acceptatie door naar de betalingsverwerker.

Bovendien is er voor elke online transactie zowel een betalingsverwerker als een betalingsgateway nodig. Dat geldt niet voor handmatige transacties: die vereisen een betalingsverwerker, maar een betalingsgateway is niet altijd nodig. De meeste fysieke bedrijven maken echter gebruik van een betalingsgateway. 

Hoe werkt een betalingsgateway?

Een betalingsgateway autoriseert en verwerkt transacties tussen ondernemers en klanten, zowel online als in de fysieke winkel. 

Betalingsgateways versleutelen gevoelige betaalinformatie en garanderen een veilige overdracht van die informatie tussen de klant en de verkoper. Hieronder leggen we uit hoe betalingsgateways werken:

  • Stap 1: een klant plaatst zijn bestelling online of rondt een transactie af in een fysieke winkel. 
  • Stap 2: de betalingsgateway versleutelt vervolgens de betaalgegevens en stuurt ze veilig door naar de bank van de verkoper. 
  • Stap 3: de betalingsgateway bepaalt welke bank de betaalkaart heeft uitgegeven. 
  • Stap 4: de betalingsgateway kiest de route voor de betaling. 
  • Stap 5: er wordt vervolgens verbinding gemaakt met de bank van de pashouder waarna de transactiegegevens worden gecontroleerd. 
  • Stap 6: de bank die de transactie afhandelt, doorloopt een veiligheidsprocedure om na te gaan of de transactie legitiem is of niet. De bank controleert ook of de koper voldoende saldo heeft om de aankoop te doen. 
  • Stap 7: de bank keurt de transactie goed of weigert die, en stuurt de informatie via het kredietkaartnetwerk terug naar de bank van de retailer en de betalingsgateway. 

Beveiligingsstandaarden (SSL) voor betalingsgateways

Er zijn verschillende beveiligingsstandaarden waaraan betalingsgateways moeten voldoen, met name als het gaat om de versleuteling van betaalgegevens en PCI-compliance.

Versleuteling van betaalgegevens

Betalingsgateways versleutelen gegevens met behulp van een SSL (Secure Sockets Layer) die de gevoelige bankgegevens van de koper beschermen voordat de transactie wordt verwerkt. SSL zorgt ervoor dat de betaalgegevens gecodeerd zijn, waardoor oplichters, fraudeurs en hackers er tijdens het afrekenproces moeilijk bij kunnen komen als de gegevens tussen de verschillende partijen worden uitgewisseld. 

PCI-compliance

De PCI-standaarden zijn een reeks beveiligingsnormen die zijn opgesteld door de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) om ervoor te zorgen dat bedrijven die gegevens van betaalkaarten accepteren, verwerken, opslaan of verzenden, de veiligheid van de omgeving waarin dat proces plaatsvindt, onderhouden om zowel de consument als de retailer te beschermen.

PCI-compliance voor bedrijven is een belangrijk gegeven: je kunt er eenvoudigweg niet zonder. Je werkt immers met uiterst gevoelige gegevens; precies de reden waarom de bescherming van je klanten prioriteit nummer 1 moet zijn. 

Vaak zie je dat ondernemers de verschillende onderdelen van hun kassasysteem bij verschillende bedrijven hebben ondergebracht. Ze gebruiken dan betaalterminals van bedrijf X, de betalingsgateway van bedrijf Y, en het kassasysteem van bedrijf Z. 

Elk van deze drie oplossingen kan afzonderlijk PCI-compliant zijn, maar het biedt ondernemers geen garantie dat ze ook PCI-compliant zijn wanneer ze alle drie samen worden gebruikt. PCI-compliance betekent namelijk ook dat er regels zijn voor de manier waarop betalingsverwerkers met elkaar zijn verbonden en hoe retailers omgaan met klantgegevens. 

Dus hoe regel je dat jouw bedrijf 100% aan de PCI-standaarden voldoet? 

  • Zorg ervoor dat je kassasysteem en betaalterminals up-to-date zijn: ze moeten voldoen aan de geldende beveiligingsnormen
  • Gebruik een versleutelde router die beveiligd is met een wachtwoord
  • Zorg dat je medewerkers weten wat het inhoudt om aan de PCI-standaarden te voldoen
  • Installeer beveiligingssoftware en firewalls op je netwerk
  • Bewaar geen gegevens van kaarthouders

Wil je het jezelf gemakkelijk maken, werk dan met een betalingsgateway of verwerker die ervoor zorgt dat jouw bedrijf 100% PCI-compliant is. Deze bedrijven weten precies welke beveiligingsnormen er gelden zodat jij je geen zorgen hoeft te maken of je wel aan alle beveiligingseisen voldoet; zij regelen het allemaal voor jou. 

Betalingsgateways: kosten

Voordat je een contract afsluit met een provider voor betalingsgateways of -verwerkers is het verstandig je vooraf over de prijzen te laten informeren. 

Het valt niet altijd mee om inzicht te krijgen: hieronder vind je enkele kosten waar je rekening mee moet houden als je met een betalingsgateway gaat werken: 

  • Transactiekosten: de meeste betalingsgateways brengen transactiekosten in rekening. Als je weet wat je gemiddelde maandelijkse transactievolume is, kun je bepalen of de transactiekosten van een gateway voor jou lonend zijn.
  • Maandelijkse kosten: sommige gateways berekenen geen maandelijkse kosten, en anderen vragen elke maand een vast bedrag.
  • Kosten voor terugvorderingen: als een klant een terugvordering aanvraagt, brengt je bank daarvoor kosten in rekening (als de terugvordering terecht wordt geëist).
  • Afhandelingskosten: deze kosten worden vastgesteld door kredietkaartverstrekkers zoals Visa en Mastercard. Voor iedere aankoop die klanten afrekenen met een betaalpas of kredietkaart moeten winkeliers een kleine vergoeding betalen.

Je betalingsgateway moet duidelijk zijn over de mogelijke kosten. 

Een provider kiezen voor je betalingsgateway

Als je meerdere providers gebruikt voor het verwerken van betalingen, de betalingsgateways en het binnenhalen van verkopen, bied je oplichters onbedoeld de gelegenheid om misbruik te maken van de zwakke schakels in je systemen.

Lightspeed helpt ondernemers dit probleem te voorkomen door een alles-in-één oplossing te bieden voor zowel het kassasysteem als het betaalplatform, waardoor tussenkomst van externe partijen achterwege kan blijven. We leggen de betaalgegevens van je klanten vast in het kassasysteem (handmatige gegevensverzameling niet nodig) en werken rechtstreeks samen met betalingsgateways om klantbetalingen veilig op je bankrekening bij te schrijven. 

In plaats van te moeten uitzoeken of de betalingsprovider en gateway van je externe partij wel of niet integreert met je kassasysteem en webshop, kun je al het zware werk met een gerust hart overlaten aan Lightspeeds PCI-compliant en geïntegreerde betaaloplossing. 

Een geïntegreerde betaaloplossing

Laat je goed informeren voordat je je aanmeldt bij een externe betalingsverwerker of gateway. Zoek uit of er verborgen kosten zijn en controleer of de oplossing aansluit bij jouw kassasysteem. Gebruik je bijvoorbeeld een online betalingsgateway voor je webshop en een fysieke betalingsgateway voor je fysieke winkel, dan is het ideaal als beide systemen transactiegegevens naar je kassasysteem kunnen verzenden om je boekhouding te vergemakkelijken. 

Of je nu je bedrijf wilt laten groeien, een nieuwe locatie opent of voor het eerst met kaartbetalingen aan de slag gaat, je doet er goed aan te zorgen dat je duidelijk inzicht hebt in de verschillende combinaties van betalingsverwerkers, kassasystemen en gatewayproviders, voordat je een handtekening onder het contract zet. 

Geïntegreerde betalingsgateways geven ondernemers de meeste vrijheid en flexibiliteit: geautomatiseerde betalingen, een gestroomlijnd afrekenproces en snelle transacties zijn immers cruciaal voor een soepele bedrijfsvoering. Wil je weten wat Lightspeed kan betekenen op het gebied van betaaloplossingen? Neem dan contact op met één van onze Payments experts voor retail en horeca.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Betalingen