Wist u dat er gemiddeld 20% van elk biervat verspild wordt? De meeste bar managers en restaurateurs hechten veel belang aan het verminderen van alcohol verspilling, maar hebben geen idee over hoeveel er daadwerkelijk verspild wordt. Omdat bier winstgevend is, is het gemakkelijk om kleine verliezen over het hoofd te zien, maar deze tellen juist snel op. Als u elke keer 20% van uw bier verliest, zal u dit op lange termijn merken in uw omzet. Dit is vaak te wijten aan slechte gewoontes achter de bar, maar door kleine veranderingen door te voeren wordt dit snel en eenvoudig opgelost. De volgende 5 tips helpen u op weg:
Tip 1 – Begin bij de basis: het glas
Vooraleer u gaat kijken naar taptechniek en efficiëntie, moet u bij de basis beginnen. Hoe worden uw glazen afgewassen? Afwasmiddel is meestal op basis van petroleum, wat een laagje achterlaat op glazen die het schuim en de smaak van het bier verpesten. Gebruik daarom speciaal afwasmiddel voor glazen om te voorkomen dat u meerdere biertjes moet tappen omdat de smaak niet goed is.
Een andere essentiële stap is om de glazen voor te bereiden door ze kort te spoelen met water voordat u tapt. Dit vermindert wrijving waardoor het bier gelijkmatiger en gemakkelijker in het glas geschonken wordt. Een no-go is om de glazen in de vriezer te bewaren, dit kan namelijk te veel schuim veroorzaken en maskeert ook de smaak van bier.
Tip 2 – Voorkom schuim verspilling
Wist u dat bierschuim 25% uit puur bier bestaat? Met de juiste taptechniek kan u de perfecte hoeveelheid schuim regelen en kan u al veel verspilde biertjes tegengaan. Dit vergt eerst wat oefening, maar met de juiste techniek is het niet langer nodig om onnodig bier te verspillen. Iedereen die wel eens bier heeft getapt weet dat u moet beginnen met het glas op een hoek van 45 graden vast te houden en geleidelijk rechtop te houden wanneer het glas ⅔ vol is. Dit voorkomt te veel (en te weinig) schuimvorming.
Twee andere belangrijke factoren van schuimvorming zijn temperatuur en druk. Dit is een echte evenwichtsoefening, dus laat een ervaren persoon de hoeveelheid CO2 druk en temperatuur regelen bij de aansluiting van een nieuw vat. Bij te veel CO2 druk wordt er teveel schuim gevormd en bij te weinig druk is er weinig tot geen schuim. Hoe lager de temperatuur, hoe lager de druk nodig is op het vat.
Alvorens een nieuw vat aan te sluiten is het ook een goed idee om het vat 24 tot 36 uur te laten “rusten”. Denk aan het effect van een blikje bier dat heen en weer geschud is, dat is hetzelfde bij een vat bier. Geef het dus genoeg tijd om te settelen.
Tip 3 – Voorkom ‘gratis ‘ drankjes en foute bestellingen
Klanten gaan nooit nee zeggen tegen een gratis biertje, ook al is het onopzettelijk. Maar als uw personeel steeds gratis bier weggeeft aan bevriende of vaste klanten, kan dat op den duur optellen. Alsook verkeerde bestellingen. Zorg er daarom ten eerste voor dat u een goed functionerend kassasysteem heeft om bestellingen bij te houden. Met handheld iPads kunnen obers bestellingen rechtstreeks naar de bar sturen, wat miscommunicatie voorkomt. Kies daarom voor een cloud-based kassasysteem op de iPad zoals Lightspeed Restaurant.
Tip 4 – Voorraadbeheer & opslag
Voorraadbeheer is nog een belangrijke factor om bier verspilling te vermijden. Ten eerste is het belangrijk om een goed overzicht te hebben op oude en nieuwe voorraad. Markeer nieuwe vaten duidelijk en gebruikt steeds het oudste vat wanneer u een nieuwe vat aansluit. Bier heeft namelijk ook een beperkte houdbaarheid, dus u wilt voorkomen dat uw vaten onbruikbaar worden.
Andere factoren waar u op moet letten bij de opslag van biervaten:
- Hygiëne: zorg ervoor dat uw opslagplaats te allen tijde schoon is, want zo voorkomt u schimmels en ongedierte. Gebruik neutrale schoonmaakproducten, de smaak van het bier kan namelijk beïnvloed worden door sterk geurende schoonmaakmiddelen.
- Ventilatie: Laat uw opslagplaats dagelijks luchten om te voorkomen dat muffe lucht uw bier vertroebelt.
- Temperatuur: De ideale temperatuur van uw opslagplaats zou tussen 11 en 13 graden Celsius moeten liggen. Bij een te hoge temperatuur kan het bier schuimen en verslechtert de smaak. Bij een te lage temperatuur zal het bier vertroebelen en zal het ook te veel gaan schuimen.
Tip 5 – Integratie met kassasysteem voor tapautomatisering
Aansluitend op het vorige punt, kan u meer inzicht en controle krijgen over uw drank stromen met een integratie tussen uw kassasysteem en uw tapsysteem. Het SmartTAP platform van Van Duijnen Horeca Service is hier een goed voorbeeld van. U kan direct in uw kassa zien wat er wordt aangeslagen, alle exacte hoeveelheden en tap-acties.
Als u weet wat er verkocht wordt en hoeveel er getapt wordt, kan u veel beter toezicht houden op eventuele verspilling. Deze integratie biedt verschillende oplossingen die verspilling én kasverschillen tegengaan:
- Weet wat goed loopt. Als u in één oogopslag kan zien welke bieren het beste lopen, kan u voorkomen dat u vaten inkoopt die te lang in de stock blijven hangen. Door betere inzichten in consumptie trends kan u beter voorspellen welke voorraad u nodig heeft.
- Weet wanneer uw vat leeg is. Met het SmartTAP systeem kan u ook zien hoeveel bier er nog exact overblijft in het vat. Zo kan u elke laatste druppel verkopen en verspilt u minder.
Meten is weten. Wanneer u weet hoeveel u kan besparen, is het gemakkelijker om nieuwe systemen te implementeren om verspilling tegen te gaan. Bereken uw winst uit met deze handige tool. U zal verbaasd zijn! - Zorg dat uw personeel gemotiveerd is om verspilling te vermijden. Geef hen een incentive om verspilling te voorkomen, zoals een bonus voor alle barmedewerkers wanneer ze een bepaald doel halen (bijvoorbeeld verspilling verminderen met 10%).
Nieuws en handige tips, speciaal voor u.
Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.